Hoe hebben we informatie verzameld?
ZG-professionals
In 2020 is aan ZG-professionals van NSDSK, Auris, Kentalis, Libra, Adelante en Pento die werkzaam zijn binnen de groepsbehandeling de vraag voorgelegd: ‘Welke elementen van de groepsbehandeling zijn volgens jou het meest werkzaam?’ Per organisatie werd aan de professionals een overzicht van werkzame elementen gevraagd. Hierbij werd gevraagd om zowel praktische als inhoudelijke elementen te noemen. De professionals kregen een definitie van beide soorten elementen. De manier waarop de elementen werden verzameld verschilde per organisatie. Bij de ene organisatie werd het overzicht ingevuld tijdens een teamoverleg. Bij andere organisaties vulden professionals individueel het overzicht in en werden de overzichten samengevoegd en als geheel opgestuurd. Door de verschillende verzamelmethodes is het niet mogelijk om te achterhalen hoeveel professionals hebben bijgedragen aan het beantwoorden van de onderzoeksvraag, en welke functie zij bekleden binnen de ZG-organisaties. De genoemde elementen werden door de onderzoekers gecategoriseerd en gelabeld en vervolgens ingedeeld in praktische en inhoudelijke elementen. Daarnaast werd bijgehouden hoe vaak een element door professionals werd genoemd. Deze resultaten worden in paragraaf 3 besproken.
Professionals in de focusgroep gaven aan welke elementen zij het meest belangrijk vonden
Vervolgens is er in 2021 een focusgroep geweest met zeven professionals van de ZG-organisaties NSDSK, Auris, Kentalis, Libra en Adelante. Deze focusgroep bestond uit orthopedagogen (basis of generalist), klinisch linguïsten en (GZ-)psychologen. Tijdens deze focusgroep werd er gekeken naar het complete overzicht van elementen vanuit de grotere groep professionals. De professionals van de focusgroep gaven op basis van dit overzicht aan welke elementen zij het meest belangrijk vonden. Daarnaast werd de vraag gesteld welke elementen zij het meest kenmerkend vonden voor de behandeling van kinderen met TOS ten opzichte van de behandeling van jonge kinderen in het algemeen. De resultaten van de focusgroep worden besproken in paragraaf 4.
Ouders
Tien ouders van kinderen die groepsbehandeling krijgen bij NSDSK, Auris of Kentalis hebben ons tijdens een digitale bijeenkomst in 2020 verteld wat volgens hen hun kind het meest heeft geholpen tijdens de behandeling. Alle ouders in de bijeenkomst waren positief over het resultaat van de behandeling van hun kind. We vroegen ze eerst om in één woord samen te vatten wat hun kind het meest had geholpen en hier een uitleg bij te geven. Daarna hebben we meer specifieke, verdiepende vragen gesteld. We vroegen of ouders konden benoemen wat hun kind op het gebied van taal, spel, communicatie en sociaal-emotionele ontwikkeling het meest geholpen had. Om wat houvast te bieden bij de verdiepende vragen schetsten we in detail hoe een dag in de behandelgroep eruitziet. Hierop konden ouders verder met elkaar in gesprek gaan. De opbrengst van de bijeenkomst met ouders is samengevat in paragraaf 5.