Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie

Agenda

Hier vindt u data en inschrijvingsmogelijkheden van relevante promoties, congressen en symposia. Uw evenement in deze lijst? Mail naar redactie@vhz-online.nl.

31 januari 2024

Midas Anijs promoveert op zijn proefschrift: 'Netwerken binnen netwerken: onderzoek naar de moleculaire en neuronale onderbouwing van taalgerelateerde stoornissen met behulp van menselijke celmodellen'. 

Neurologische ontwikkelingsstoornissen die de spraak- en taalontwikkeling beïnvloeden, hebben een complexe moleculaire oorsprong. Op genetisch niveau zijn er vaak meerdere genen of genetische risicofactoren die aan deze aandoeningen bijdragen. Het proefschrift is gericht op de neurologische rol en moleculaire netwerken van twee mogelijk taalgerelateerde genen: CNTNAP2 en ARHGEF39. Mensen die van beide ouders een mutatie in het CNTNAP2-gen dragen, vertonen een breed scala aan uiteenlopende symptomen, waaronder taalstoornissen.

Tijd: 12.30 uur

Plaats: Aula Radboud Universiteit Nijmegen

Bron en meer informatie: website van de RU Nijmegen

 

 

7-9 februari 2024

Van 7-9 februari 2024 vindt in Haarlem het congres 'Joining forces, new perspectives' plaats over de toekomst van de geestelijke gezondheidszorg voor dove en slechthorende mensen. In dit interview komen meerdere professionals aan het woord die vertellen over het ontstaan, het doel en de urgentie van het congres.

Via de website van het congres kun je je voorinschrijven. 

Plaats: Philharmonie, Haarlem

Meer informatie: zie de website van dit congres of download hier de brochure

14 maart 2024

Het is weer zover: een online informatieavond voor ouders van dove en slechthorende kinderen. Het thema is Psychisch welzijn van dove en slechthorende jongeren. GZ-psycholoog Nynke Dethmers en ervaringsdeskundige Anne Geerts geven een interessante lezing over waarom het mentale welzijn voor deze doelgroep zo belangrijk is. 

Zoals gebruikelijk zal er veel ruimte zijn voor vragen, opmerkingen en eigen ervaringen van de deelnemers aan deze infoavond. 

Datum: 14 maart 2024

Tijd: 19:30-21:00 uur

Plaats: online

 

Voor aanmelden en meer informatie kijk op: https://fodok.nl/activiteit/fodok-online-infoavond/

28 maart 2024

Maak kennis met gebarentaal

Voor veel mensen is de dovencultuur onbekend en zit gebarentaal vol geheimen. Bea Bouwmeester en Linde Terpstra schreven een boek over de dovengemeenschap in Nederland. In Bibliotheek Drachten geven ze op donderdag 28 maart  een interactieve lezing voor iedereen die wil kennismaken met deze levendige cultuur. De gebaren van de auteurs worden door tolken vertaald naar spraak.

Hoe werkt gebarentaal? Wat ís dovencultuur? Wat is een naamgebaar en hoe kom je eraan? Heeft doof-zijn ook voordelen? Hoe ervaren dove mensen de maatschappij? En hoe kan ik het best met dove mensen praten?

Allemaal vragen waar Bouwmeester en Terpstra antwoord op geven. De interactieve lezing is bedoeld als laagdrempelige kennismaking met dove mensen en hun trotse gemeenschap. De aanwezigen krijgen een mini-cursus gebarentaal en leren een aantal do’s en don’ts.

Datum: 28 maart 2024

Tijd: 19:30-21:30 uur

Locatie: Bibliotheek Drachten, Smallingerland

Voor meer informatie over de lezing en kaartverkoop kijk op: https://bibliotheekdrachten.op-shop.nl/217/interactieve-lezing-gebarentaal.

 

5 april 2024

Op 5 april 2024 zal Loes Wauters haar inaugurele rede houden aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). Zij is daar op 1 april 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar 'Opvoeding van en onderwijs aan slechthorende en dove kinderen en jongeren'. Zij volgt op deze positie Harry Knoors op. 

Tijd: wordt nog bekend gemaakt

Plaats: Aula van de Radboud Universiteit

Meer informatie over Loes Wauters zie:

- website van de RU

- website van Kentalis

 

6 april 2024

Op 6 april 2024 organiseert FODOK weer de vertrouwde FODOK-ervaringscarrousel voor ouders en hun dove, slechthorende en horende kinderen. Deze keer vindt de ontmoetingsmiddag plaats bij de Kentalis Guyotschool SO in Haren.

Datum: 6 april 2024

Tijd: 13:00-17:00 uur

Locatie: Kentalis Guyotschool SO, Rijksstratweg 63b, 9752 AC Haren

Er is beperkt plek, dus meld je gauw aan. Voor aanmelden en meer informatie over het programma kijk op: https://fodok.nl/informatie/fodok-middag-2024/ 

6 april 2024


Revelland trapt Europese festivaltour af met zes baanbrekende livemuziekervaringen tijdens Sencity Festival 2024.

Tijdens Sencity Festival 2024 krijg je de unieke mogelijkheid om de getransformeerde liveoptredens te zien, te horen, te ruiken, te voelen en vooral: te ervaren. De bands nemen het publiek mee op een meeslepende en prikkelende muzikale reis langs álle zintuigen. Een niet te missen ervaring voor zowel mensen met een verstandelijke en/of zintuiglijke beperking als mensen zonder beperking.

Revelland en Sencity Festival benadrukken niet alleen het belang van inclusiviteit, maar hebben als doel dit een inspiratie te laten zijn voor hogere artistieke kwaliteit. Door samen te werken met en actief feedback op te halen vanuit de verschillende communities, het Inclusion Board en bij ervaringsdeskundigen, omarmen beide projecten creatieve toegankelijkheid. De showcase op Sencity Festival 2024 laat zien dat een inclusieve aanpak leidt tot een betoverende ervaring voor het gehele publiek. Ongeacht eventuele beperkingen. Het debuut vormt een mijlpaal in het streven naar een toegankelijkere benadering van livemuziekoptredens.

Sencity Festival nodigt muziekfanaten, cultuurliefhebbers en een breed publiek uit om deze unieke livemuziekervaring te komen ervaren en de zes door Revelland geselecteerde bands te ontdekken voordat ze de festivalpodia van Europa veroveren. Na de showcase in Utrecht, doen de bands verschillende festivals in Europa aan: Roskilde (Denemarken), Colours of Ostrava (Tsjechië), Sziget (Hongarije), Cooltural (Spanje), KeepON Live (Italië) en Eurosonic Noorderslag (Nederland) aan.

Naast muziek geeft Sencity Festival een podium aan kunst en wetenschap. Kijk voor meer informatie over de zes Revelland-bands en voor de verdere line-up van Sencity Festival 2024 op de website van Sencity.

Datum: 6 april 2024
Tijd: 18:30-04:00
Locatie: Tivoli Utrecht

Voor meer informatie en tickets bestellen ga naar: www.sencity.nl.

13 april 2024

Op zaterdag 13 april 2024 is het weer zo ver. Deelkracht organiseert de derde editie van het TOS Ervaringsfestival in Lage Vuursche!

Heb jij TOS? Ben jij ouder van een kind met TOS? Of ben jij betrokken bij Deelkracht-projecten? Meld je hieronder aan!

Het TOS Ervaringsfestival staat in het teken van anderen ontmoeten, ervaringen delen en leuke activiteiten. Op de unieke locatie van Feel Good TentEvent is er een ochtend- en middagprogramma. Je kunt een dagdeel komen of de hele. In de ochtend is er ook een apart kinderprogramma. Houd de sociale media van Deelkracht in de gaten voor het programma.

Kortom, dit wil je niet missen!

Datum: 13 april 2024

Tijd: hele dag

Plaats: Lage Vuursche

Meer informatie en aanmelden: https://www.deelkracht.nl/meld-je-aan-voor-het-tos-ervaringsfestival-2024/

15-17 mei 2024

De zesde editie van het congres 'Family-Centred Early Intervention for Children Who Are Deaf or Hard of Hearing' vindt plaats in Bad Ischl in Oostenrijk. Het thema is deze keer 'connect, communicate, collaborate'. Op dit moment kan er online voorregistratie plaatsvinden en is er een oproep voor sprekers/posters.

Plaats: Bad Ischl

Meer informatie via de website van FCEI 2024

Inschrijving: via de website van FCEI2024

Oproep voor onderwerpen voor lezingen/posters: via de website van FCEI2024

Op dit moment zijn de volgende sprekers al bekend:

Rain Bosworth (US), Emily Burke (US), Martina Curtin (United Kingdom), Magdalena Dall (Austria), Evelien Dirks (The Netherlands), Johannes Fellinger (Austria), Johannes Hofer (Austria), Daniel Holzinger (Austria), Greg Leigh (Australia), Candace Lindow-Davies (US), Hannah Lumby (United Kingdom), Ivana Marinac (Croatia), Henri Medinilla Grau (US), Joseph Murray (US), Daiva Müllegger-Trečiokaitė (Austria), Jane Russell (UK), Dane Seaver (US), Leeanne Seaver (US), Kristin Snoddon (Canada), Amy Szarkowski (US)

17 mei 2024

Noteer alvast deze datum.

In 2024 vindt de vijfde editie van TaalStaal plaats. Het thema dit jaar is 'TOS en Meertaligheid'.

Bij de diagnostiek van kinderen met taalproblemen kan meertaligheid een complicerende factor zijn bij het vaststellen van (een vermoeden van) TOS. Welke inzichten zijn er voor de diagnostiek van meertalige kinderen? Wat vraagt meertaligheid en TOS van onze zorg en onderwijs?

Onder andere hoofdsprekers dr. Kerry Ebert, drs. Mirjam Blumenthal en prof.dr. Elma Blom delen hun kennis op deze dag.

TaalStaal is een congres over TOS voor professionals en andere belangstellenden die geïnteresseerd zijn in wetenschappelijk onderzoek. TaalStaal presenteert de laatste inzichten uit binnen- en buitenland.

Plaats: vernieuwde NBC congrescentrum, Nieuwegein

Tijd: 8.45-17.30 uur

Inschrijven kan vanaf februari 2024

Meer informatie via de website van TaalStaal

5 juni 2024

Op woensdag 5 juni 2024 organiseren we de tweede editie van het Deelkracht Kennisfestival!

Op deze bijzondere dag in het congrescentrum Papendal, delen we de resultaten van Deelkracht. In verschillende soorten presentatievormen. Een dag om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. 

In 2022 waren er bijna 600 bezoekers! Was jij er niet bij? Zorg ervoor dat je het deze keer niet mist! Als je je nu aanmeldt, dan kun je later opgeven bij welke sessies je graag aanwezig wilt zijn. 

Datum: 5 juni 2024

Plaats: Congrescentrum Papendal

Aanmelden? Klik dan hier

12 juni 2024

Het Platform Naar Inclusiever Onderwijs houdt op 12 juni 2024 haar jaarlijkse coferentie. Deze keer is het thema "Bouwen aan inclusiever onderwijs". 

De conferentie besteedt aandacht aan:

  • de laatste informatie over het overheidsbeleid in Nederland op het gebied van inclusief onderwijs
  • nieuwe good practices en leerervaringen van inclusieve scholen in Nederland
  • goede ondersteuning en passende professionalisering voor inclusiever onderwijs
  • de rol van het gespecialiseerd onderwijs en samenwerking met reguliere scholen
  • bruikbare inzichten en leerervaringen uit het buitenland
  • inclusieve onderwijshuisvesting (nieuwbouw en renovatie)
  • bestuurlijke samenwerking in de regio tussen onderwijs en gemeenten

 

Tijd: 9.15-17.00 uur

Plaats: Spant Congrescentrum Bussum

Meer informatie en inschrijven: op de website van Naar Inclusiever Onderwijs

28 en 29 november 2024

Met het thema 'Samenwerken of samen werken?' presenteert Partners in Verstaan in het najaar van 2024 haar jaarlijkse congres.

Plaats: Theater Orpheus Apeldoorn

Zodra er meer informatie beschikbaar is, kunt u die terugvinden op de website van Partners in Verstaan