
Voor goede dyslexiezorg moet je langer doorleren
14 oktober 2017 - Leestijd 5 - 10 minutenPsycholinguïst Elise de Bree doet onderzoek naar taal, lezen, spellen en dyslexie. Ze pleit voor echte specialisten in de dyslexiezorg.
Op 9 november 2022 hield prof.dr. Elise de Bree haar inaugurele rede ter aanvaarding van haar hoogleraarschap aan de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Op 1 februari 2021 is De Bree benoemd als hoogleraar in de ‘Orthopedagogiek, in het bijzonder taalontwikkelingsstoornissen in passend onderwijs'. Deze leerstoel betreft een intensieve samenwerking tussen de Koninklijke Auris Groep en de faculteit op het gebied van onderwijs en onderzoek.
Foto: Marjan Bruins
Volgens De Bree moet het aanpalende onderzoek gericht zijn op het bevorderen van de kennis en instrumenten voor het vormgeven van het zorgcontinuüm. Dit betekent dat informatie systematisch in kaart moet worden gebracht, dat er zicht moet zijn op de relevante mechanismen en vooral ook dat er kan worden gewerkt aan de ontwikkeling van instrumenten en interventies. Het vereist samenwerking tussen onderzoekers van verschillende disciplines en zeker ook tussen wetenschappers en onderwijszorgprofessionals. Enkele voorbeelden van lopend en toekomstig onderzoek onder leiding van De Bree zijn:
De Bree hoopt dat de uitkomsten op het specifieke gebied van taal en passend onderwijs ook bij kunnen dragen aan het wegnemen van de knelpunten die zijn gevonden in het vormgeven van passend onderwijs in het algemeen.
De volledig tekst van de oratie is te lezen door een klik op de knop hieronder.
Elise de Bree promoveerde in 2007 aan de Universiteit Utrecht op een onderzoek waarin de fonologische vaardigheden van jonge kinderen met TOS werden vergeleken met die van kinderen met een familiair risico op dyslexie.
Ze heeft zich na dat promotieonderzoek in Utrecht en Amsterdam verder verdiept in taalontwikkeling, taalproblemen, TOS en lees- en spellingontwikkeling en dyslexie in de context van zorg en onderwijs. Ze geeft hierover ook onderwijs aan de universiteit en verzorgt regelmatig (nascholings)cursussen aan onderwijs-en zorgprofessionals. Sinds februari 2021 is ze bijzonder hoogleraar taalontwikkelingsstoornissen in passend onderwijs aan de Universiteit Utrecht op een door Stichting Koninklijke Auris ingestelde leerstoel.
De Bree is daarnaast bestuurslid en secretaris van de Stichting Dyslexie Nederland, secretaris van de wetenschappelijke adviesraad van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie en lid van de wetenschappelijke adviesraad van Stichting Koninklijke Auris. Ze is één van de auteurs van de brede vakinhoudelijke richtlijn dyslexie (Scheltinga et al., 2021) en van het protocol dyslexiediagnostiek en behandeling (Tijms et al., 2021).