Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
PROEFSCHRIFT: uitgebreide grammatica van NGT
Deel dit artikel

PROEFSCHRIFT: uitgebreide grammatica van NGT

15 februari 2021 - Leestijd 2 - 5 minuten

Op 5 maart 2021 promoveerde Ulrika Klomp aan de UvA in Amsterdam.  Haar proefschrift heeft de titel: 'A descriptive grammar of Sign Language in the Netherlands'. Dit proefschrift bevat de eerste uitgebreide grammatica van de NGT.

page.header_image.alt

De Nederlandse Gebarentaal (NGT) is in Nederland de taal van een minderheid. De taal is pas onlangs wettelijk erkend. Naar schatting maken 60.000 mensen in Nederland gebruik van NGT, waarvan er 10.000 vroegdove gebaarders zijn.

Dit boek is de eerste uitgebreide beschrijvende grammatica van NGT. Het bevat een gedetailleerde beschrijving van de fonologie en morfologie, en van bepaalde syntactische aspecten in NGT. Waar mogelijk zijn de taalkundige fenomenen geïllustreerd aan de hand van voorbeelden uit het Corpus NGT. De grammaticale beschrijving is aangevuld met een beknopt overzicht van de socio-historische achtergrond van NGT en van de Nederlandse gebarentaalgemeenschap.

 

cover van het proefschrift van Ulrike Klomp. Twee open handen met  de kaart van Nederland in groene verf op de handen.

links naar proefschrift en promotie

Het Europese SIGN-HUB project beheert een platform waar een digitale versie van deze grammatica kan worden gevonden, samen met videofragmenten die de vele taalkundige kenmerken illustreren: www.sign-hub.eu/grammar . Dit proefschrift is een resultaat van dit project.

Deze bron kan worden gebruikt voor taalvergelijkend onderzoek, voor het ontwikkelen van materiaal over de verwerving van gebarentaal, en als naslagwerk.

 

info over promotie

Ulrika Klomp promoveerde op 5 maart 2021 bij de Universiteit van Amsterdam. 

Het proefschrift van Ulrika Klomp te downloaden vanaf de website van de LOT-school. 

De grammatica van de NGT en van andere gebarentalen is te vinden op de website van SIGN-HUB.