Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
Binnenlandse tijdschriften mei 2023
Deel dit artikel
30 mei 2023 - Leestijd 2 - 3 minuten

Renate van den Berg en Bernadette Vermeij vonden een aantal interessante artikelen in andere tijdschriften of op andere websites. Deze keer over het belang van de eerste 1000 dagen voor de ontwikkeling van een kind, over samenwerking tussen professionals en ouders en over schaamte bij gehoorverlies en ervaringen met hoortoestellen.

page.header_image.alt

Eerste 1000 dagen van een kind

Eerste 1000 dagen van een kind

In dit nummer van Vroeg een interview met Hanna Swaab, hoogleraar Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen aan de Universiteit Leiden. Swaab benadrukt dat in de eerste duizend dagen van een kind de bouwstenen worden gelegd voor het functioneren van het kind in het latere leven. Ze is betrokken bij verschillende onderzoeken die beter zicht willen krijgen op die eerste periode, zoals onderzoek naar communicatietraining bij kinderen met autisme, maar ook interventies om jonge ouders te ondersteunen die zelf veel uitdagingen hebben ervaren. Haar boodschap: “individuele verschillen doen ertoe. Wat heeft dit kind voor temperament, wat zijn de kwetsbaarheden en sterke punten. Door te kijken naar de aanleg van het kind kom je te weten hoe ouders het beste kunnen inspelen op die specifieke behoeften. Stel daarbij de interactie tussen ouder en kinderen centraal.” 
Vroeg, lente 2023 

Samenwerking tussen ouders en professionals

Samenwerking tussen ouders en professionals

Een goede samenwerking tussen ouders en professionals is belangrijk. In het Deelkracht onderzoek Samen met ouders is onderzocht hoe deze samenwerking verbeterd kan worden. Uit interviews met ouders bleek onder andere dat de impact van een kind met TOS op het gezin groot kan zijn en het hele proces van behandeling veel van hen vraagt. Om ouders hierbij te ondersteunen is een vragenboekje ontwikkeld met vragen die ouders mogelijk niet zo snel zullen stellen. De vragen gaan bijvoorbeeld over wat TOS voor de ouder en het gezin betekent, wat ouders allemaal moeten regelen en wat TOS voor de toekomst betekent. Ouders kunnen door de voorbeeldvragen in het boekje ook zelf ideeën krijgen over andere vragen die ze kunnen stellen aan behandelaren.  
Vroeg online, mei 2023

Schaamte bij gehoorverlies en ervaringen met dragen hoortoestellen

Schaamte bij gehoorverlies en ervaringen met dragen hoortoestellen

Deze Plotsdoof is een themanummer over schaamte bij gehoorverlies.  Zo beschrijft Caroline van Daelen, logopedist en coach voor mensen met gehoorverlies, dat veel mensen zich schamen voor hun hoortoestellen. Mensen met gehoorverlies schamen zich ook als ze tegen vrienden of een hulpverlener moeten toegeven dat er binnen hun relatie of gezin weinig of geen rekening wordt gehouden met hun gehoorverlies.

In hetzelfde nummer gaat het over de documentaire van Roos Wijnen “Niet zoals het hoort”. In deze korte documentaire komen vrouwen aan het woord die vertellen over hun slechthorendheid en eigen ervaringen met het dragen van hoortoestellen. In de film wordt genoemd dat het dragen van brillen inmiddels iets is geworden wat hip is en trendy, maar de reclames van gehoorapparaten zijn juist nog steeds gericht op “het moet zo klein en zo onopvallend mogelijk”. De maatschappij zou zich ook mogen richten op het normaliseren van gehoorproblemen: een hoorapparaat mag gezien worden.
Plotsdoof 34, lente 2023