Self-fitting – regie bij de gebruiker
Self-fitting geeft hoortoestelgebruikers de mogelijkheid bepaalde zaken zelf bij te stellen. “Daar geloof ik heilig in, dat vind ik een prima ontwikkeling binnen de traditionele hoortoestelwereld.” Zal de gebruiker met behulp van slimme algoritmes uiteindelijk ‘achter het stuur’ komen te zitten? “Ja, voor een deel wel. Je hebt allerlei hybride vormen waarbij je met tele-fitting instellingen kunt verbeteren zonder dat je naar de audicienswinkel hoeft. De slechthorende krijgt meer mogelijkheden om zelf de regie te voeren. Daar is ook belangstelling voor.” Dreschler waarschuwt voor het helemaal overlaten aan de slechthorende: “Het risico is aanwezig dat mensen niet naar de audiologisch gewenste instellingen gaan. Ze zijn conservatief, vaak gedreven door luistercomfort. Maar je kunt ze met adaptieve regelingen wel stimuleren om te bewegen in de goede richting.” Toch blijft er een expert nodig om over de schouder mee te kijken, denkt hij. “Ik ben hoopvol dat als er aangepaste begeleiding komt, de hoortoesteldrager meer regie ervaart en de mogelijkheden van de techniek benut om tot het beste resultaat te komen.”
Samenwerking – de rol van de commercie
Dreschler heeft nooit gezwegen over de soms moeilijke relatie die er bestaat tussen wetenschap en industrie. “Met name wanneer een fabrikant gaat verbergen wat er in het hoortoestel zit, zelfs met data die we nodig hadden voor de hoortoestellendatabase (t.b.v. verzekerde hoorzorg, RD), dan is voor mij een punt gepasseerd. Dan denk ik van ja, dit kan echt niet.” Dreschler heeft de ervaring dat op internationaal niveau bij R&D (onderzoek en ontwikkeling, red) informatie is te krijgen. “Ze willen wel wat loslaten, maar zijn ook gebonden om niet het achterste van hun tong te laten zien. Daarmee is het aantal samenwerkingsmogelijkheden gereduceerd en dat vind ik jammer. Veel dingen die je bedenkt moeten uiteindelijk worden geïmplementeerd in een chip en dat ligt bij de fabrikant. Dus je hebt elkaar nodig om met de ontwikkelingen verder te komen.”
De toekomst
Dreschler is dankbaar dat de leerstoel Audiologie aan de UvA behouden blijft. Zijn aanbeveling voor een klinisch fysicus-audioloog (m/v) is overgenomen. Naar verwachting zullen we begin 2022 weten wie zijn opvolger is.
Tenslotte nog iets over de verdere toekomst: “In mijn afscheidsrede heb ik een groot vertrouwen in de jongelui uitgesproken. Je hoort vaak doemdenken, maar ik heb zoveel mensen om me heen gezien, promovendi en mensen in opleiding, die mij vertrouwen geven in de toekomst. Dit zijn de mensen die het straks gaan doen.”