Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
PROEFSCHRIFT: de effectiviteit van online ondersteuning bij hoortoestellen
Deel dit artikel

PROEFSCHRIFT: de effectiviteit van online ondersteuning bij hoortoestellen

14 juni 2021 - Leestijd 1 - 3 minuten

Om slechthorenden én hun communicatiepartners te ondersteunen, is het online ondersteuningsprogramma HOORSUPPORT ontwikkeld. Het bestaat uit 11 online instructievideo’s en een boek. Het dient als aanvulling op de gebruikelijke hoortoestelaanpassing. In dit proefschrift is de effectiviteit van HOORSUPPORT onderzocht in zeventig Nederlandse audicienswinkels door het programma in de helft van de winkels aan te bieden en in de andere helft niet.

page.header_image.alt

Gehoorverlies is één van de meest voorkomende chronische aandoeningen onder 50-plussers. Hoortoestelaanpassing via de audicien is de meest gebruikelijke weg om gevolgen van gehoorverlies te beperken. Hoortoestellen zijn een goed hulpmiddel, maar ook mét een hoortoestel blijven slechthorenden zélf en hun naasten vaak (communicatie)beperkingen ervaren.

Uit de resultaten bleek dat - op de korte termijn - HOORSUPPORT gebruikers hun hoortoestellen vaker gebruikten dan personen die het programma niet volgden. Op de lange termijn (1 jaar later) bleek dat HOORSUPPORT gebruikers tevredener waren met hun hoortoestellen en een groter vertrouwen hadden in het omgaan met hun hoortoestellen. We vonden geen verschil in het gebruik van communicatiestrategieën. Bij de communicatiepartners vonden we geen effecten. De procesevaluatiestudie liet zien dat HOORSUPPORT verder verbeterd kan worden door uitgebreidere trainingen voor audiciens en door materialen beter af te stemmen op de behoeftes van de doelgroepen.

Janine Meijerink

Janine Meijerink

Op 30 juni 2021 promoveerde Janine Meijerink aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift: 'Evaluatie webgebaseerd SUpport PRogram (SUPR) voor gebruikers van hoortoestellen en communicatiepartners'.

De volledige tekst van het proefschrift is hier te downloaden.