Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
Wat is NmG en hoe gebruik je het?
Deel dit artikel

Wat is NmG en hoe gebruik je het?

Is er een norm voor goed NmG gebruik?

11 februari 2006 - Leestijd 10 - 20 minuten

Is NmG een nieuw wondermiddel tegen verschillende taalproblemen? Kan NmG op alle mogelijke manieren worden aangepast? Nee, Nederlands met Gebaren heeft duidelijke beperkingen, zo stellen de auteurs van dit artikel. Voor wie een goed NmG-gebruiker wil worden: hier volgen de richtlijnen.

page.header_image.alt

Inleiding

Nederlands met Gebaren lijkt het nieuwe wondermiddel tegen alle taalproblemen bij dove en slechthorende kinderen met of zonder CI, maar ook bij de taalproblemen van kinderen met ernstige spraak en taalmoeilijkheden en kinderen met een handicap in het autistisch spectrum. Nederlands met Gebaren suggereert de mogelijkheid deze kinderen dát taalaanbod te bieden dat bij hen past en dat ze nodig hebben. Als professional pas je dus jouw vorm van NmG toe aan wat ‘jouw’ kinderen nodig hebben, ten minste…
Uit het gebruik van NmG door leerkrachten, zoals in 2004 door Annelies van der Eijk en Patricia Smids van het Nederlands Gebarencentrum werd onderzocht, blijkt dat de vorm of de kwaliteit van het NmG-gebruik niet zo zeer bepaald wordt door het doel van de leerkracht of het niveau of samenstelling van de doelgroep, maar vooral door de mate van vaardigheid en kennis van de leerkracht. Daarnaast blijkt dat knelpunten ontstaan wanneer twee talen met elkaar vermengd worden, in dit geval het Nederlands en de Nederlandse Gebarentaal.
Wat doe je eigenlijk precies als je gebaren ter ondersteuning van het gesproken Nederlands gebruikt? Hoe gebruik je ze en wat is het effect? Is de norm “…als ze me maar begrijpen ?” Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: begrijpen de kinderen je werkelijk? Wat begrijpen ze eigenlijk? En wat, als ze het niet begrijpen…?

Mensen die NmG gebruiken hebben altijd een probleem

En over welke kinderen hebben we het eigenlijk? Kortom, er valt veel te zeggen over het gebruik en de kwaliteit van Nederlands met Gebaren. Kunnen we ‘kwaliteit’ en gebruik van NmG beschrijven?

In dit artikel gaan we kort in op de twee talen die gebruikt worden in Nederlands met Gebaren. Duidelijk is dat er normen zijn voor Nederlands en NGT. Nederlands en de Nederlandse Gebaren Taal hebben elk hun eigen grammatica, maar van NmG bestaat geen grammatica. Dat betekent dat mensen die NmG gebruiken altijd een probleem hebben: doe ik het wel goed? In dit artikel wordt duidelijk gemaakt, waar je op moet en kunt letten om het zo goed mogelijk te doen en welke factoren daar belangrijk bij zijn.