Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
Buitenlandse tijdschriften feb '19
Deel dit artikel
12 februari 2019 - Leestijd 3 - 5 minuten

VHZ-redacteur Harry Knoors selecteerde voor u enkele interessante artikelen uit internationale vaktijdschriften.

page.header_image.alt

Foto: Donatello Trisolino

Journal of Speech and Language Pathology, February 2019, online

Journal of Speech and Language Pathology, February 2019, online

Giliam en collega’s vatten in ‘Cognitive predictors of sentence comprehension in children with and without developmental language disorder: Implications for assessment and treatment’ een grootschalig onderzoek samen naar de cognitive processen die het zinsbegrip bij 117 kinderen met en 117 zonder TOS beïnvloeden. Redeneervermogen, gerichte aandacht en taalopslag in het lange-termijn-geheugen beïnvloeden in beide groepen het zinsbegrip, terwijl het werkgeheugen deze relaties mediteert. Ook wordt besproken hoe je deze cognitieve processen kunt diagnosticeren; een interventieprogramma voor cognitieve bevordering van het zinsbegrip in kinderen met TOS komt ook aan bod.

Journal of Deaf Studies and Deaf Education, December 2018, online

Journal of Deaf Studies and Deaf Education, December 2018, online

‘Fathers of Deaf and Hard-of-Hearing infants and toddlers - Experiences, needs, and challenges’ is geschreven door Hintermair en Sarimski. Ze beschrijven de impact die het gehoorverlies van hun jonge kind heeft op 92 vaders. Er blijkt een sterke relatie tussen vertrouwen in het eigen opvoedgedrag, ondervonden steun van gezinsbegeleidingsinstanties, en de impact van het gehoorverlies. Het belang van specifieke aandacht in de gezinsbegeleiding voor de betrokkenheid en participatie van vaders in de opvoeding van hun slechthorende en dove kind wordt benadrukt.

Research in Developmental Disabilities, December 2018, online

Research in Developmental Disabilities, December 2018, online

In ‘Association of language, behavior, and parental stress in young children with a language disorder’ beschrijven Bernadette Vermeij en collega-onderzoekers Wiefferink, Knoors en Scholte onderzoek naar de relaties tussen taalproblemen, gedragsproblemen en ouderlijke stress bij peuters en kleuters met een vermoeden van TOS. Data van 185 kinderen uit de monitor behandelresultaten van de NSDSK zijn hiervoor gebruikt. Er werd geen relatie gevonden van taalvaardigheid met ouderlijke stress. Tussen de meeste maten voor taalvaardigheid en voor gedrag bleek op deze jonge leeftijd geen relatie, met uitzondering van vooral taalbegrip. Beter taalbegrip hangt samen met minder door begeleiders gerapporteerde gedragsproblemen.