Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
Binnenlandse tijdschriften februari 2024
Deel dit artikel
6 maart 2024 - Leestijd 2 - 3 minuten

Redactielid Bernadette Vermeij las enkele interessante artikelen in Nederlandse bladen. Deze keer over risicofactoren bij het ontstaan van een taalontwikkelingsstoornis en enkele interessante ervaringsverhalen in het tijdschrift Woord & Gebaar. 

page.header_image.alt

Risicofactoren taalontwikkelingsstoornis onder de loep

Risicofactoren taalontwikkelingsstoornis onder de loep

In het Vakbad Vroeg staat een Nederlandse samenvatting van een internationaal artikel naar de risicofactoren van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Een onderzoek dat vanuit de Universiteit Utrecht is uitgevoerd. Als eerste lijkt vroeggeboorte een risicofactor voor TOS te zijn. Coretta Wieringa (universitair hoofddocent Neurofysiologie) legt uit waarom: 'De hersenen van te vroeg geboren baby’s zijn eigenlijk nog niet ‘af’ bij de geboorte. Mogelijk wordt het laatste stukje van de hersenontwikkeling verstoord en daardoor ook de taalontwikkeling.' Als tweede factor wordt roken door de moeder tijdens de zwangerschap genoemd. Nicotine zou een negatieve invloed hebben op de aanleg van hersenverbindingen die belangrijk zijn voor de taalontwikkeling. Tot slot lijkt de kwaliteit van slaap van het kind een goede voorspeller te zijn voor de taalontwikkeling.

Risicofactoren taalontwikkelingsstoornis onder de loep - Vakblad Vroeg

Enkele interessante ervaringsverhalen Woord & Gebaar

Enkele interessante ervaringsverhalen Woord & Gebaar

In de Woord & Gebaar van februari 2024 staan een aantal interessante ervaringsverhalen. Bijvoorbeeld het verhaal van Bets, één van de eerste Nederlanders die een cochleair implantaat (CI) kreeg. Maar ook het verhaal van Jasper en Yvonne. Allebei hun kinderen hebben gehoorverlies, waardoor zij besloten om van Veenendaal naar Haren te verhuizen. Zo zaten ze dichterbij een school met aanbod van de Nederlandse Gebarentaal (NGT). Ze vertellen over hun keuze, het opnieuw beginnen, het leren van de NGT en hoe ze de wereld van dove mensen hebben leren kennen. Zo zegt Yvonne: 'Ik ben nu lid van de Kinderhoek van het dovenclubhuis in Groningen om activiteiten voor dove en slechthorende kinderen te organiseren. Ook ben ik lid geworden van de landelijke medezeggenschapsraad van Kentalis. Wij willen eraan bijdragen dat er voor dove mensen zoveel mogelijk dezelfde kansen zijn en alles zo toegankelijk mogelijk is.'