Inleiding
Als mensen bij een zorgverlener komen omdat ze minder horen, probeert de zorgverlener daar wat aan te doen. Dat kan bijvoorbeeld met een hoortoestel of, grotendeels afhankelijk van de mate van gehoorverlies, met een cochleair implantaat (CI). Het doel van de zorgverlener is dus om de betreffende persoon meer te laten horen dan zonder hulpmiddel mogelijk was.
Maar, het echte doel van de zorg is natuurlijk niet om mensen weer meer te laten horen. Dat is een middel. Een middel om te kunnen participeren in de samenleving, om naar school te kunnen, om te kunnen werken, om relaties te kunnen hebben. Een middel om autonoom te kunnen zijn, om zelf keuzes te kunnen maken, om gezond te zijn. De mogelijkheid hebben om zulke dingen te doen en zijn, heet capability. Het is een manier om welzijn uit te drukken.
In het proefschrift introduceren we de capability-benadering en leggen we uit waar het vandaan komt. Om erachter te komen hoe het met mensen gaat, proberen wetenschappers welzijn te meten. Dit is een breed begrip dat op verschillende manieren te interpreteren is. Zo is er een stroming die kijkt hoe gelukkig of tevreden mensen zijn en die probeert zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen te realiseren (utiliteit).
Amartya Sen: 'Bij capability gaat het om de vraag: als je het zou willen, zou je het dan kunnen?' Daarnaast was er een belangrijke stroming in de jaren 70 van de vorige eeuw die zei dat welzijn voortkomt uit een rechtvaardige en gelijke verdeling van middelen in een samenleving, ongeacht de achtergrond of omstandigheden van mensen. Econoom en filosoof Amartya Sen kon zich meer vinden in de tweede benadering, maar vond het belangrijk dat de nadruk niet ligt op een gelijke verdeling van middelen, maar op de vrijheid die mensen krijgen door die middelen, om dingen te doen die voor hun waarde hebben. Dat noemde hij capability. Het gaat bij capability dus niet om hoe tevreden je bent met je eigen situatie of hoe goed je denkt in staat te zijn iets uit te voeren. Het gaat om het antwoord op de vraag: als je het zou willen, zou je het dan kunnen?
Doel proefschrift
Het doel van dit proefschrift is om te ontdekken wat het oplevert wanneer we met de capability-benadering gaan kijken hoe het met mensen gaat. Een situatie waarin blijkt dat dat moeilijk vast te stellen is, is wanneer iemand ernstig gehoorverlies heeft en hoortoestellen of een CI draagt. Dat komt doordat de apparaten niet altijd goed zichtbaar zijn en de meeste apparaten zo goed werken dat het gehoor dicht in de buurt van normaalhorende mensen komt.
Dit betekent echter niet dat er geen grote impact op het leven kan zijn. De taalontwikkeling kan verstoord zijn, iemand kan zich geïsoleerd voelen of iemand kan minder goed aan werk komen. Het doel en de verantwoordelijkheid van zorg is om de capability van deze mensen te waarborgen. In dit proefschrift zijn kinderen en (jong)volwassenen met hoortoestellen en CI’s de mensen waar we de capability van proberen te meten.