Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
PROEFSCHRIFT: Auditieve spraakwaarneming visueel beïnvloed
Deel dit artikel

PROEFSCHRIFT: Auditieve spraakwaarneming visueel beïnvloed

20 november 2018 - Leestijd 2 - 3 minuten

Claudia Lüttke onderzocht de visuele beïnvloeding van de auditieve spraakwaarneming, een fenomeen dat al langer bekend is, maar dat nu met beeldvormende technieken nader beschouwd is. Haar proefschrift ‘What you see is what you hear. Visual influences on auditory speech perception’ verscheen in november 2018.

page.header_image.alt

tekst

In een gesprek vertalen we niet alleen geluidsgolven moeiteloos naar woorden en zinnen, maar gebruiken we ook de mondbewegingen van de ander om te begrijpen wat er wordt gezegd. Deze mondbewegingen kunnen zelfs een direct effect hebben op wat we iemand horen zeggen, zoals tijdens de beroemde McGurk-illusie (gesproken / ba / en mondbewegingen van de lettergreep / ga / wordt als 'da' waargenomen). Dit proefschrift onderzoekt deze visuele invloeden van het zien van mondbewegingen op auditieve waarneming van spraak met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming en gedragsexperimenten. Het heeft onder andere aangetoond dat auditieve waarneming flexibel kan zijn. Auditieve spraakperceptie kan worden beïnvloed door integratie van audiovisuele signalen. Belangrijk is dat dit effect aanhoudt in de afwezigheid van visuele stimulatie.

CV

Claudia Lüttke (1986, Bad Soden, Duitsland) rondde in 2012 de onderzoeksmaster cognitieve neurowetenschappen af aan de Radboud Universiteit. Ze deed haar promotieonderzoek op het Donders Instituut bij prof. Floris de Lange en promoveerde aan de Radboud Universiteit op 15 november 2018.