Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
Winnaar Innovatieprijs! Online gebarencursus en CIDS
Deel dit artikel

Winnaar Innovatieprijs! Online gebarencursus en CIDS

Online lespakket voor dove en slechthorende leerlingen in het regulier onderwijs

1 juni 2021 - Leestijd 1 - 5 minuten

Op 1 juni is de Online gebarencursus en CID uitgeroepen tot winnaar van de Innovatieprijs 2020! Dit vond plaats tijdens de talkshow Partners in Verstaan. De voorzitter van de jury, Marjan Bruins, zal de prijs later deze maand persoonlijk aan Belinda van der Aa en Corine Brandwijk overhandigen. Gefeliciteerd! 

page.header_image.alt

Dit levert het online lespakket op

Dove en slechthorende (DSH) leerlingen op het regulier onderwijs kennen vaak maar weinig andere DSH leerlingen. Een gebarentolk kunnen ze lang niet altijd goed volgen. En er is weinig aandacht voor hun dove identiteit. Maar hoe krijg je een groep dove leerlingen van verschillende scholen bij elkaar? Om dit probleem op te lossen ontwikkelden Corine Brandwijk en Belinda van der Aa in 2019 een lespakket van tien online ‘live’ lessen NGT + CIDS (Culturele vorming en Identiteit voor Doven en Slechthorenden). Zo komen DSH leerlingen niet alleen in contact met een docent NGT, maar leren ze ook elkaar kennen.

Dit levert het online lespakket op

Door de lessen NGT kunnen leerlingen de tolk beter volgen. Ze leren bijvoorbeeld hoe een tolk tijdlijnen en de gebarenruimte gebruikt en hoe ze vingerspelling kunnen aflezen. Ook leren ze actuele gebaren zoals ‘VN’, ‘persconferentie’ of ‘lockdown’. En ze leren zelf beter gebaren, zodat ze met andere DSH kinderen kunnen communiceren.

Door de lessen CIDS maken de leerlingen kennis met de dovencultuur en werken ze aan een positief zelfbeeld: “ik ben goed zoals ik ben”. De dove docent is een rolmodel. Ze sluiten vriendschappen en ontmoeten lotgenoten om ervaringen uit te wisselen: “neem jij de tolk mee tijdens de pauze?”

De reden waarom het lespakket is ontwikkeld

DSH leerlingen krijgen geen NGT lessen in het regulier onderwijs. Veel kinderen kunnen de tolk maar moeilijk volgen, omdat hun kennis van NGT niet meegroeit met het Nederlands op school. De tolk gaat dus steeds meer ‘nieuwe’ gebaren gebruiken. Hierdoor hebben deze leerlingen verminderd toegang tot het onderwijs. Er is ook weinig aandacht voor hun identiteit als DSH leerling, terwijl ze zich anders voelen dan hun horende vrienden.

De doelgroep

De doelgroep

Het lespakket is flexibel, geschikt voor DSH leerlingen uit het PO en VO, op alle onderwijsniveaus en op alle niveaus van gebarentaalvaardigheid. Een groep van zes leerlingen is optimaal.

De inhoud van het lespakket

Het lespakket bestaat uit tien lessen van een uur, de helft NGT en de helft CIDS, iedere week een les. Voor de eerste en de laatste les komen de leerlingen fysiek bijeen (met ouders). De rest van de lessen zijn ‘live’ online. De cursus wordt gegeven door een aan de HU afgestudeerde dove docent NGT.

Een innovatief pakket

Een online ‘live’ cursus met een dove docent bestond niet. Zoom was in 2019 (voor corona) nog helemaal onbekend. Zoom is heel geschikt voor lessen NGT, omdat de docent het geluid kan uitzetten! Met deze lessen wordt het mogelijk DSH leerlingen in het regulier onderwijs laagdrempelig NGT-lessen te bieden en in contact te laten komen met andere DSH leerlingen.

Een still tijdens één van de lessen

Een still tijdens één van de lessen

Jury oordeel

De jury van de innovatieprijs heeft uit zeven inzendingen er drie genomineerd voor de innovatieprijs. Hieronder het oordeel van de jury.

Jury oordeel

De jury vindt dit product een goed initiatief dat gericht is op het vergroten van de kansen van dove en slechthorende leerlingen in het regulier onderwijs. Het product voorziet in een duidelijke behoefte. Die behoefte is tweeledig: door het afstandsaanbod kan de leerling het gebarenlexicon en de eigen gebarenvaardigheid vergroten en tevens kunnen online contacten de onderlinge verbinding tussen de leerlingen stimuleren, wat bevorderlijk kan zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. In die zin is het een veelbelovend product. 

Aankondiging stemmen

Op 1 juni 2021 presenteren de drie genomineerde producten zichzelf met een kort filmpje. Dit gebeurt tijdens de talkshow "Hoe is het voor jou".  In de loop van de talkshow kunnen alle deelnemers stemmen op het product van hun keuze. De winnaar ontvangt de Siméa Innovatieprijs 2020. 

De talkshow start om 15.30 uur, toegang is gratis. Schrijf je in en stem op je favoriet via deze link

Meer informatie over de talkshow kun je elders op deze website vinden.