Ga naar hoofdcontent Ga naar de hoofdnavigatie
UMC Utrecht zoekt deelnemers voor onderzoek naar behandelingen eenzijdige doofheid
  • Nieuws
  • Behandeling
  • Cochleair implantaat
  • Doof
  • Hulpmiddel

UMC Utrecht zoekt deelnemers voor onderzoek naar behandelingen eenzijdige doofheid

17 april 2018 - Leestijd 2 - 3 minuten

De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is in 2014 een onderzoek gestart naar de behandeling van eenzijdige doofheid. In de studie worden de huidige behandelingen vergeleken met cochleaire implantatie. Voor dit onderzoek zijn zij nog steeds op zoek naar nieuwe deelnemers.

  • Bron: UMC Utrecht
page.header_image.alt

Foto: nu.nl

Van eenzijdige doofheid spreken we wanneer iemand één goed oor (gehoordrempel ≤30dB) en één slecht oor heeft (gehoordrempel ≥70 dB). Patiënten met eenzijdige doofheid ondervinden daar dagelijks hinder van, bijvoorbeeld bij het bepalen waar geluid vandaan komt, of bij het verstaan van spraak in rumoerige ruimtes. Om dit goed te kunnen, hebben de hersens geluidsinformatie van twee oren nodig.

 

Huidige behandelingen

Patiënten met eenzijdige doofheid worden in Nederland op dit moment behandeld met een Contralateral Routing of Sound System (CROSS) of een botgeleidend hoortoestel, Bone Conduction Device (BCD). Beide apparaten bieden het geluid - via een omweg - aan het goede oor aan; het slechte oor wordt dus niet gebruikt.

 

Cochleaire implantatie

Een mogelijk nieuwe behandeling voor eenzijdige doofheid is cochleaire implantatie (CI). Een CI wordt tijdens een operatie ingebracht en neemt de functie van het beschadigde slakkenhuis over. In bepaalde mate wordt hiermee het horen met twee oren hersteld. Met deze behandeling is al veel ervaring, echter alleen bij patiënten met tweezijdige doofheid.

 

CINGLE-studie

In 2014 is in het UMC Utrecht de CINGLE-studie gestart. Het doel van dit onderzoek is om de huidige behandelingen bij eenzijdige doofheid te vergelijken met CI. Anders dan bij eerdere studies uit het buitenland naar CI bij eenzijdige doofheid, worden in de Utrechtse studie de drie behandelingen met elkaar vergeleken. Patiënten worden ingedeeld op basis van loting, waarmee de hoogste vorm van medisch-wetenschappelijk bewijs geleverd kan worden.

 

Deelnemers gezocht!

Op dit moment doen er ongeveer 95 patiënten mee in de studie. De onderzoekers zijn echter nog op zoek naar deelnemers: in totaal kunnen er 120 patiënten deelnemen. Kent of bent u iemand die geïnteresseerd is in deze studie? Dan kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam via CINGLE@umcutrecht.nl. Er zal dan worden beoordeeld of u een geschikte kandidaat bent en u zult uitgebreidere informatie over de studie ontvangen.